Panert Palehale

Min kjøkkenkrok

Neste gang jeg tar bilder på kjøkkenet skal jeg spandere å rydde først 🙂

Jeg lager som tidligere nevnt en del mat, og av og til må det noen nye utfordringer til. En ting jeg enda ikke hadde prøvd meg på (før i dag) var faktisk panering. Altså det å steke ting med brødsmuler eller andre knuste ingredienser på. Eller rettere sagt, jeg har vel prøvd det men det har aldri blitt særlig vellykket. Det typiske resultatet har vært at gaffelen ender opp som en solid klump av mel og egg og kavring, mens fisken faller fra hverandre og blir umulig å finne igjen i skålene. Men i dag hadde jeg noe fisk liggende i kjøleskapet, som noen kanskje husker at jeg fisket på søndag. Når man skal behandle fisk så er det en fordel at den har ligget i vann minst natten over. Da blir den litt fastere og faller ikke så lett i småbiter. Dessuten fant jeg i dag på at jeg skulle bruke tre forskjellige gafler. Én i hver skål i «dyppeprosessen». Det gjorde det hele mye enklere når hver gaffel kun dyppes i én ting.

Denne fiskingen min har gjort at vi har spist ganske mye fisk-naturell i en periode. Med barn som liker fiskefilét så har ikke jeg ansett dette som et problem. Men under en samtale men den eldste for en ukes tid eller to siden, kom det frem at hun begynte å bli litt lei av fisk med poteter og saus til. Vi har jo grønnsaker også selvsagt, men det var ikke poenget. Hun spiser både brokkoli, erter og gulrotrasp, så vi klager ikke. Men når det nå ble snakket om dette kom det frem at det var et ønske om litt mer variasjon på fiskefronten. En av de tingene som var savnet var panert fisk. Ikke akkurat fiskepinner, men litt større og mer fullverdige panerte fiske produkter. Så da tenkte jeg at dette måtte jeg da kunne lage selv. Dette var litt av bakgrunnen for dagens middag.

Dermed dro jeg i butikken og handlet inn egg og strøkavring. Når jeg kom hjem tok jeg fisken, som lå i vann og ventet i kjøleskapet, og la den på et papir for å tørke litt. Det er greit å bruke ekte Torky til dette, fordi det ikke går i oppløsning når det blir vått. Der fikk fisken ligge mens jeg satte på poteter og laget klar fat med hhv. mel-blanding, egg og strøkavring. Etter det jeg kan forstå er dette alt som trengs. Jeg brukte bare salt og pepper i melet i dag, men her kan man jo putte oppi annet krydder etter smak. Deretter var det bare å begynne dyppingen.

Skåler til dypping av fisk for panering

Tre skåler med ingredienser til Panering: Melblanding, egg og strøkavring.

Når fisken er kuttet i passe biter skal den først dekkes godt med melblandingen, så ligge en stund i egg, før den tilslutt trykkes godt inn med strøkavring og overføres til en stekepanne med godt med smør i. Jeg kom frem til at jeg måtte ha såpass mye smør i pannen at det kom til hele bunnen av fisken. Egenprodusert fisk er jo sjelden helt firkantet. Det blir bare tørt og rart hvis man prøver å steke fisken uten at det trekker smør inn i strøkavringen. Når fisken var kommet vel i pannen satte jeg på noen grønnsaker og startet på sausen, en Toropose. Det er greit med litt halvfabrikat når man holder på med nye ting. Den lot jeg forresten min nye venn ta seg av.

Min egen "Lille Hjelper"

Min nye venn lager saus helt på egenhånd hvis jeg bare blander ingrediensene først.

Min nye venn en en batteridrevet visp jeg fikk til min bursdag i våres. Jeg hadde frem til da ledd av konseptet og vært veldig sikker på at denslags ikke kunne funke særlig bra. Men det gjør den faktisk. Den er helt fabelaktig. Jeg bare blander fast og flytende lett sammen, og ploppser min nye venn oppi. Den har tre hastigheter, men jeg bruker den mest på den midterste. Nå kan jeg glemme hele sausen, så lenge den ikke blir veldig tykk, da, selvsagt. Selv om jeg setter platen på 5 eller 6 så svir det seg ikke i bunn. Dermed sparer jeg både tid og krefter..

Fisk under steking

Det må en del smør til for å få fin farge på paneringen.

På denne måten ble alt sammen ferdig på omtrent den tiden det tok å koke potetene. Det er liksom et mål for meg hva hverdagsmiddager angår, at alt skal bli ferdig på den tiden det tar å gjøre klar det som tar lengst tid. Da føler jeg at jeg ikke kaster bort tid. Ikke det at jeg har for lite tid, men jeg har andre ting jeg gjerne vil gjøre også: Fiske nye fisker, spille gitar, studere bridge (og spille litt bridge på nettet), for å nevne noe. Jeg sliter litt med å oppnå dette målet når jeg lager min egen pasta, men det blir ikke så langt unna da heller. Men så er det jo ikke så ofte jeg gjør det til hverdagsmiddager heller.

Mine Panerte Palehaler ble servert til familien, og de ble godt mottatt. De ble faktisk sprøe og fine, og gyldne i fargen også. Når begge jentene så på eget initiativ nevnte at fisken var god, da følte jeg at det hadde vært verdt strevet. Så nå er det bare å dra ut å fiske flere fisk som vi kan finne på andre nye ting med. Ikke at jeg helt har planlagt hva dét skulle være. Jeg får få fisken i hus først, så får vi se.

Annonser

En tanke om “Panert Palehale

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *